WAT IS OUTSOURCING?

Business Process Outsourcing is de overdracht van non-core activiteiten aan externe leveranciers. Het resultaat is: kostenreductie, verbetering van de informatiestromen, eenvoudiger beheer van processen en technologie en meer tijd voor het topmanagement om de aandacht te richten op de winstgevendheid van het bedrijf.

uitbesteden DP SERVICES

De belangrijkste katalisator voor de opkomst van BPO was de aanwezigheid van een wereldomvattend telecomnetwerk. Door de hefboomwerking van informatie technologie is het mogelijk om realtime en met weinig kosten administratieve diensten en relatiebeheer diensten te verlenen vanaf elke plek op aarde.

Door offshore outsourcing kunnen operationele kosten onder controle worden gebracht en sterk verlaagd worden. Steeds meer bedrijven zetten offshore outsourcing in als een strategisch middel binnen de algehele bedrijfsstrategie. Door kostenreductie ontstaat er ook ruimte die aangewend kan worden om de kwaliteit te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een ruimere bezetting met kortere wachtrijen om de serviceverlening richting de eindklant te verhogen.

NEARSHORE

Wanneer een offshore bestemming geografisch nabij ligt, wordt er ook gesproken over nearshore outsourcing. Vanuit Nederlands opzicht worden bestemmingen in Oost Europa en in het Middellands zeegebied gezien als nearshoring.

WAT IS OFFSHORING?

Offshore outsourcing, het uitbesteden van bedrijfsactiviteiten naar lagelonenlanden, gebeurt al ruim dertig jaar in Nederland. Talloze Nederlandse bedrijven, zoals Baan, Randstad, ABN Amro, ING Groep, KPN Telecom, KLM, P&O Nedlloyd en Philips, hebben reeds ervaring opgedaan met het offshore outsourcing. Voorheen was offshoring vooral toegespitst op productie en assemblage. Sinds eind jaren ’90 vindt het ook volop plaats op het gebied van IT. Een andere sector in navolging op IT-offshoring die momenteel wereldwijd het sterkste groeit is: Business Process Outsourcing oftewel IT Enabled Services.

Een van de landen waar BPO offshoring het eerste plaatsvond is India. Diverse ontwikkelingen in de jaren negentig op technologisch, economisch en politieke vlak hebben ervoor gezorgd dat vanuit India dataprocessing, verwerking van medische recepten en customer support geboden kon worden aan Amerikaanse en Engelse firma’s. Het meest sprekende voorbeeld hiervan is de  grote multinationals zoals American Express, GE Capital and British Airways die hun callcentra verplaatsten naar India. Zo spraken de Amerikaanse klanten van de multinationals voortaan live met callcenteragents die zich letterlijk aan de andere kant van de aarde bevonden. Het belangrijkste voordeel was kosten-reductie. Door BPO offshoring zijn bedrijven tot op heden in staat om hun operationele kosten te reduceren met wel 30 tot 50%.

error: Content is protected !!
×

DP Services Contact Center

× GRATIS PILOT!